top of page
Søk

Fremtidens sement: Pilotfabrikk i Sandnes med grønn teknologi

mariesingelstad

Cemonite har etablert Norges første pilotfabrikk for bærekraftig sement i Sandnes. Der utvikler de nå fremtidens miljøvennlige byggematerialer.


Høytidelig åpning og snorkliping på Cemonites pilotfabrikk. F.v.: Bjørn-Inge Mydland, ordfører i Sokndal, Kenny Rettore, ordfører i Sandnes, Janne Stangeland Rege, ordfører i Sola, og Espen Lea, administrerende direktør i Cemonite. (Foto: Oioioi/Cemonite)
Høytidelig åpning og snorkliping på Cemonites pilotfabrikk. F.v.: Bjørn-Inge Mydland, ordfører i Sokndal, Kenny Rettore, ordfører i Sandnes, Janne Stangeland Rege, ordfører i Sola, og Espen Lea, administrerende direktør i Cemonite. (Foto: Oioioi/Cemonite)

Som første selskap i Norge – og muligens i verden – har Cemonite åpnet sementfabrikk som produserer sement av avfallsmaterialer fra gruvedrift og industri.


– Sementindustrien står for åtte prosent av all menneskeskapt CO₂, et kjempestort problem for kloden, forteller Espen Lea, administrerende direktør i Cemonite.


Cemonite ble etablert som en spinn-off fra forskningsmiljøet ved Universitetet i Stavanger i 2019. Der har de i flere år forsket på bruk av såkalt geopolymer sement. Geopolymer sement består av vanlig stein fra gruveavfall i stedet for kalkstein. Geopolymer sement har flere fordeler, inklduert lavere CO₂-utslipp, høyere varmebestandighet, bedre motstand mot kjemikalier, samtidig som det kan bidra til å redusere avfallsmengden fra gruvedrift og industri.


– Fabrikken er i første omgang en pilotfabrikk hvor vi skal demonstrere ny teknologi og dokumentere resultater, fortsetter Lea.


Styrker fagmiljøet rundt betong

Cemonite har gått sammen med Velde AS, Rogalands største leverandør av pukk, asfalt og betong når de har etablert pilotfabrikken.


Pilotanlegget til Cemonite er plassert i et fabrikklokale hos Velde AS i Sandnes.
Pilotanlegget til Cemonite er plassert i et fabrikklokale hos Velde AS i Sandnes. (Foto: Oioioi/Cemonite)

– Velde sin rolle er å leie ut et fabrikklokale, område og utstyr til Cemonite. På sikt håper vi å bruke noe av sementen i vår egen produksjon, sier Kjartan Eggebø, daglig leder for "Pukk og Miljø" i Velde AS.


Eggebø ser fordeler av at selskapene drar nytte av hverandre.


– Faglig har Cemonite fått tak i mange dyktige folk, som kan styrke fagmiljøet rundt betong. Dette bidrar til å skape en sterk faglig klynge, sier han.


Espen Lea i Cemonite forteller at Velde AS var deres førstevalg for prosjektet på grunn av felles forståelse av utslippsreduksjon og muligheten for synergieffekter.


Piloterer betong i BVM Vegbygging

Både Cemonite og Velde er partnere i prosjektet Bærerkraftig verdikjede og materialbruk i vegbygging (BVM Vegbygging). I dette prosjektet skal Cemonite sin geopolymerbetong blant annet piloteres i konstruksjoner langs vegen og den testes også ut for bruk i injeksjonsmasse i tunnel.


BVM Vegbygging er et stort forsknings- og innovasjonsprosjekt hvor en i løpet av en 3-års periode skal gjennomføre minst 10 fullskala piloter der en tester ut nye materialer og metoder i vegbygging. Målet er å kutte klimagassutslippene fra vegprosjekter med minimum 50% innen 2023.

Prosjektet består av 17 partnere fra hele verdikjeden og har en ramme på drøyt 123 millioner kroner. 68,5 millioner kommer fra støtteordningen Grønn Plattform, som er finansiert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SIVA, resten kommer fra partnerne i prosjektet.



10 visninger

Kommentare


bottom of page